“La Lectura Fàcil és la porta de l’accés significatiu a la informació”
Glòria Pérez-Salmerón, presidenta de l’IFLA (Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries) i FESABID (Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística), inaugura la campanya “Motius de ser de la Lectura Fàcil”. Aquesta campanya forma part dels actes de commemoració dels 15 anys de l’Associació Lectura Fàcil.
L’any 1997 l’IFLA va publicar les primeres directrius de Lectura Fàcil i les ha actualitzat periòdicament. L’ALF les va traduir al català, i les aplica a tots els llibres i documents que adapta i valida amb el segell LF.
Segons Glòria Pérez-Salmerón: “La Lectura Fàcil és la porta de l'accés significatiu a la informació".
"Les biblioteques construeixen cohesió social i són els serveis bàsics de proximitat per garantir que ningú es quedi enrere en aspectes relacionats amb els drets fonamentals de les persones.
Un d’aquests drets és de l’educació, i per facilitar l’assoliment d’aquest dret els bibliotecaris i altres professionals que treballen a les biblioteques, hem d’assegurar l’accés a la informació. Encara més, els bibliotecaris tenim l’alta responsabilitat d’assegurar un accés significatiu a la informació per la ciutadania a la que servim.
Per aconseguir aquest accés significatiu a la informació entre d’altres coses, hem de desenvolupar les col·leccions de les biblioteques amb documents de lectura fàcil per totes les edats, per als grups minoritaris i per a la societat en general. A més, hem de programar cursos per facilitar les competències lectores necessàries per a que totes les persones entenguin el que estan llegint i d’aquesta forma arribin al coneixement.
Entendre el que es llegeix és bàsic per saber com triar i decidir què és el que es vol. I saber el que es vol és essencial per a aconseguir el dret a participar en la vida cultural, científica i pública de la societat.
Si volem construir un món millor d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i aconseguir l’alfabetització universal que estableix l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, necessitem més que mai que les biblioteques sumin el valor afegit de la lectura fàcil aporta.
El meu agraïment a l'Associació Lectura Fàcil, pionera a Espanya a utilitzar els criteris de Lectura Fàcil de l'IFLA, que amb la seva activitat durant els darrers 15 anys ha contribuït al desenvolupament de moltes persones connectant-les directament al coneixement. Moltes gràcies a les pioneres Carme Mayol i Eugènia Salvador per identificar la necessitat social de fomentar les accions relacionades amb la LF i el meu suport a l'Aurora Vall i la Junta de l'Associació LF continuadores d'aquesta gran iniciativa que contribueix al desenvolupament social i sostenible."
Publicat el 15 de gener de 2018