Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Trobareu més informació a l’adreça: http://www.lecturafacil.net/info/politica-de-cookies/.

M. Àngels Sellès al club LF de Collbató

Article de Xavier Ignasi Vidal Griño, Director de la Biblioteca de Collbató.

El 9 gener el Club de Lectura de la Biblioteca de Collbató es va reunir per comentar el llibre de Maria dels Àngels Sellés i Pons De Chamartín a Collbató. Des de la direcció de la Biblioteca s’havia triat aquesta obra per la seva relació amb Collbató i els episodis que relata, encara ben vius en la memòria de la vila. A més a més, la trobada amb l’autora que és filla d’una família de Collbató va contribuir, encara més, a reforçar l’atractiu de la lectura.

L’obra de la Maria dels Àngels descriu, segons les pautes de la Lectura Fàcil, la vida de la família Sellés i la situació política d’Espanya el primer terç del segle XX. Els records del Paco Sellés i d’altres familiars han estat transcrits en llenguatge planer i alhora versemblant. En llegir-los, la història es mostra al lector sota la mirada d’un infant, neta i sense prejudicis, amb un gran treball de valors humans.

El dia de la reunió va coincidir amb les exèquies de la Ramona, personatge de l’obra, la filla de l’oncle Fèlix de Ca la Munda, la família acollidora d’en  Paco Sellés. Per aquest motiu, la reunió va ser el seu petit homenatge a la Ramona, amb la presència de diversos familiars (el seu fil  i néts) i membres de la família Sellés .

Més enllà de la trobada familiar, s’ha de remarcar la intensitat de les emocions i els records que hi brollaren, tant entre la família com entre les lectores del Club, atès que molts dels personatges i els fets descrits al llibre són coneguts per tothom a la vila. La por i la tristor pels records de la guerra s’uniren a la joia i l’agraïment per la nova vida que l’oncle Fèlix i la seva família havien donat al Paco Sellés i les seves germanes.

De Chamartín a Collbató és la història d’una pèrdua i una reconstrucció. En Paco Sellés va perdre els seus pares en un bombardeig a Madrid. La Guerra Civil Espanyola va trencar la seva família, però les amistats que va fer a Collbató mentre hi vivia refugiat li varen permetre de retrobar la felicitat i, com ell deia, ser “l’home més ric del món”. En paraules de l’autora, aquest llibre hauria de servir “per fer-nos odiar les guerres i estimar la pau”. L’obra ens aporta una altra qualitat: avui són moltes les històries particulars d’aquell temps que corren el perill de perdre’s. No obstant això, si les famílies troben el moment adient, poden enregistrar-les per fer-ne memòria.

De Chamartín a Collbató ha estat publicada en català i castellà per l’editorial La Mar de Fàcil.

Publicat el 20 de gener de 2015

Llibres relacionats

De Chamartín a Collbató

La Mar de Fàcil editorial

De Chamartín a Collbató

La Mar de Fàcil editorial

Website diseñado por Ivan Diaz